home

recordings

contact

agenda

cv

Gertjan Adema
performances & installaties

logo_gertjan_adema_gitaar

Wie is er doorgedraaid? - Schoolproject!

Alles draait om verwondering en bedrog.

'Wie is er doorgedraaid?' is een schoolproject voor primair onderwijs. Het bestaat uit een voorstelling met reuzenbromtollen en ander speelgoed, en een lespakket voor het maken van tolletjes met gezichtsbedrog.

Ze zoemen en draaien, ze schuren, rammelen en ratelen tot er licht en rook uit komt. Spectaculaire reuzenbromtollen voeren je mee in hun beweging en klanken en zorgen voor een speelse en betoverende ervaring.

Bedenk zelf wat je ziet en hoort, want de tollen prikkelen de verbeelding. Misschien lijkt het wel feestelijk, maar is het ook droevig, of is het licht en betoverend, maar ook alarmerend. Het kan teder lijken, terwijl het ook dreigend en duister voelt. Bij deze voorstelling wordt het verhaal voor een groot deel door jouw fantasie gevormd.

We spelen met dans en geluid. We laten tollen en muziekdoosjes draaien, maar we hebben veel te veel, hebben we hulp nodig? en van wie? Bij de voorstelling hoort een knutselopdracht om zelf tollen te maken

Zelf maken
De leerlingen kunnen experimenteren met kleuren en vormen van tolletjes. Op een leuke en vlotte manier kunnen allerlei tolletjes met verschillende afbeelding worden gemaakt. Door ze te draaien kunnen de leerlingen direct het effect van de afbeelding bekijken en als ze willen kunnen ze nieuwe vormen en kleuren uitproberen.

Het effect van een wiel met spaken, spiraalvormen, mengen van kleuren en nog meer vormen van gezichtsbedrog kunnen zo worden bekeken. Bij het schoolproject horen sjablonen met afbeeldingen om de verschillende effecten uit te proberen, waaronder een bloem, een zon, manen, een haan, spiralen, diamanten en klauwen. De sjablonen kunnen worden geprint, gekleurd en uitgeknipt. Voor elke leerling is er een houten tolletje waar de afbeeldingen op passen.

youtube

Demo 'Wie is er doorgedraaid?'

youtube

Voorbeelden van tolletjes om te maken.

Reserveren voorstelling per email.
Geef de gewenste datum, tijd, aantal personen en wel/ geen workshop.

English: English
English
English
English
Friese Dansdagen 2018,
foto's: Johan van der Klaauw

© 2014 Gertjan Adema. All Rights Reserved